Artistit ja julkaisut


Lea Laven - Upea 75-vuotisjuhlajulkaisu Kuin muuttolinnut


Ikisuosikki Lea Laven ei liiemmälti esittelyjä kaipaa. Lukuisia ajattomia hittejä, kulta- ja platinalevyjä, kaksi Syksyn Sävel -voittoa ja tyylikäs Leidit lavalla -kiertue Katri Helenan, Paula Koivuniemen ja Marion Rungin kanssa.

”Kuin muuttolinnut” on pitkään odotettu Lea Lavenin uusi single, kempeleläisen runoilija-sanoittaja Eva Kaakisen tekstiin Kölnissä asuvan Inka Auhagenin säveltämä moderni tango, jonka ovat sovittaneet pianisti Tuomas Riihimäki sekä Chilestä kotoisin oleva kitaristi Erick Avila.

Lea Lavenin tumma ja tunnistettava ääni pääsevät todella oikeuksiinsa tällä kesällä 2023 ilmestyneellä huikean levytysuransa seitsemännen vuosikymmenen ensimmäisellä singlellä, jossa haitaria soittaa pitkän linjan muusikko Taisto Lunkka.

Kapellimestari Esa Niemisen johtama, iskelmälegendojen Lea Lavenin, Marion Rungin, Kai Hyttisen ja Markku Aron Yhdessä-konserttikiertue alkoi 29. joulukuuta, ja jatkuu ympäri Suomen lähes kolmen kuukauden ajan aina maaliskuun loppupuolelle asti.

Yhdessä-konserttikiertueen tiedot Gramofoni-ohjelmatoimisto. Lea Lavenin kansi- ja promokuvat Maria Grönroos/Studio Liikkuva.

Inka - Hienolla matkalla 90-luvulta 2020-luvulle


Inka Auhagenin ja Ari Lohenojan yhteistyö juontaa juurensa runsaan 25 vuoden taakse, jolloin Inkan albumi ”Tomua tuulessa” (Sony Music) näki päivänvalon. Inkan hieno musiikillinen tarina on saanut jatkoa nyt 2020-luvulla, kun hänen omiin sävellyksiinsä ja sanoituksiinsa ensimmäisellä Tähdittämö-julkaisulla puhalsi tuoreita sovituksellisia ideoita äänittäjä ja tuotantovelho Severi Peura. Inkan viimeisin äänite on kesällä 2022 ilmestynyt ”Neljäs aamu”. 

Vuonna 2023 Inka sävelsi Lea Lavenin levyttämän upean modernin tangon ”Kuin muuttolinnut” – ja ihan uutta omaa Inkaa on luvassa hutkikuussa. Sitä odotellessa voit kuunnella Neljättä aamua sekä Inkan vanhempia, tuttuja biisejä Spotifyssa.

 

 

Reija Kortet - Sirpaleista Syksyn Sävelen finaalin kautta Kauneimpiin Joululauluihin


Vuosi 2022 toi naantalilaiselle Reija Kortet’ille ansaitun pääsyn Syksyn Sävelen finaaliin – ja sijoituksen hienosti kilpailun kymmenen parhaan joukossa. Syksyn Sävelessä Reija nähtiin ja kuultiin 80-vuotisjuhliaan viettäneen Jukka Kuoppamäen hienolla uudella rakkauslaululla ”Vain me kaksi”. Vuoden 2023 keinuva kesäbiisi ”Ikuinen kesä” oli niin ikään maestro Kuoppamäen uusi sävellys ja sanoitus nimenomaan Reijalle ja hänen tanssikeikoille.

Ylivieskasta kotoisin olevan Reija Kortet’in ura alkoi 90-luvun lopulla Kari Litmasen säveltämillä ja Jiri Nikkisen sanoittamilla singlelevytyksillä ”Magneetit” ja ”Kirsikankukat”. Hänen 2000-luvun kahden ensimmäisen vuosikymmen julkaisut on koottu Sirpaleita 2005-2022 -kokoelmalle.

Oli melkein ihme, että Reija ei tämän 25-vuotisen levytysuransa aikana ennen vuotta 2023 ollut ehtinyt julkaista yhtään joululaulua. Hän oli kuitenkin vuosikausia pitänyt pöytälaatikossaan käsin kirjoittamaansa tarinaa joulun tunteesta, ja miettinyt, että kun aika on sopiva, se pitää kirjoittaa lauluksi ja levyttää. Reijan koskettavan tarinan kirjoitti valmiiksi Lea Lavenin tuoreen Kuin muuttolinnut -hitin tekstittäjä, kempeleläinen runoilija-sanoittaja Eva Kaakinen, ja sävelsi turkulainen Jaakko Lehtinen. Tähdittämön jouluksi 2023 julkaiseman ”Mistä löytää joulun tunteen” -kappaleen sovittaja Tuomas Riihimäki soittaa levyllä lähes 100-vuotiasta flyygeliä ja niin ikään Syksyn Sävelen finaalista tuttu nuori Rufus Långbacka selloa. Turun Mikaelinseurakunnan maineikkaan Aboa Gospel -kuoron taitavat jäsenet tuovat Reija Kortet’in ensimmäiseen joululauluun täysin uniikin tunnelman!

Reija Kortet’in kansi- ja promokuvat Maria Grönroos/Studio Liikkuva. Reijan esiintymiset päivittyvät Viihdeohjelmien nettisivuille.


 

Tina Salminen - Tahdittamo-julkaisut 2022 -23 molemmilla kotimaisilla


Vauhdikas Tina Salminen hyppäsi suuriin saappaisiin, kun syksyksi 2022 sai yllättäin laulettavakseen Antti Tuiskun aikoinaan levyttämän hittisäveltäjä Markku Impiön koskettavan Ensimmäisen kerran, selvisi haasteesta enemmän kuin kunnialla – ja heti perään halusi vielä kääntää kappaleen myös ruotsiksi. Näin syntyi kautta aikain ensimmäinen minkään Markku Impiön sävellyksen levytys toisella kotimaisella; För den första gången

Nälkä kasvoi syödessä – niin kuin sanotaan – ja keväällä 2023 ilmestynyt Tina Salmisen toinen Tahdittamo-kappale perustui hänen itse itsestään kirjoittamaan omaan tarinaansa ja henkilökohtaiseen laulutekstiin, jonka antoi suurelle yleisölle vielä tuntemattoman säveltäjänimen, Leo Laakson, sävellettäväksi. Ja lopputulos ”Pidät mut raiteilla” oli aivan mieletön, monilta vuosikymmeniltä inspiraationsa ammentanut aito bailubiisi, jota Tina Salmisen nimeä kantava show-kokoonpano alkoi esittää bilekeikoillaan.

Paraisilla syntynyt ja Ruotsin Boråsissa pienenä koululaisena asunut turkulainen viihteen ja kulttuurin monitaitaja, esiintyjä, laulaja ja näyttelijä, esittäytyi ”Pidät mut raiteilla” -julkaisulla tekijänä, jolta voidaan odottaa paljon. Kuuntele vaikka ”Pidät mut raiteilla” myös ruotsiksi – ”Du håller mig på rätt spår”!

Tina Salmisen molemmat Tahdittamo-julkaisut kummallakin kielellä on kuunneltavissa YouTubessa ja Spotifyssa. Tina Salmisen julkaisujen kansi- ja promokuvat Tähdittämölle otti valokuvaaja Jussi Vierimaa.


 

Reija Kortet

Maria Grönroos/Studio Liikkuva

Tina Salminen

Valokuvaaja Jussi Vierimaa