Artistit ja julkaisut


Lea Laven

Kestosuosikki Lea Laven ei liiemmälti esittelyjä kaipaa. Lukuisia ajattomia hittejä, kulta- ja platinalevyjä, kaksi Syksyn Sävel -voittoa ja huikea Leidit lavalla -kiertue Katri Helenan, Paula Koivuniemen ja Marion Rungin kanssa. Viimeksi häntä on kuultu valkokankaalla, kun Lea Laven antoi lauluäänensä Johanna Vuoksenmaan 70 on vain numero -elokuvan pääosanesittäjälle, Hannele Laurille.

”Kuin muuttolinnut” on pitkään odotettu Lea Lavenin uusi single, kempeleläisen runoilija-sanoittaja Eva Kaakisen tekstiin Kölnissä asuvan Inka Auhagenin säveltämä moderni tango, jonka ovat sovittaneet pianisti Tuomas Riihimäki sekä Chilestä kotoisin oleva kitaristi Erick Avila.

Lea Lavenin tumma ja tunnistettava ääni pääsevät todella oikeuksiinsa tällä hänen levytysuransa seitsemännen vuosikymmenen ensimmäisellä julkaisulla, jossa haitaria soittaa pitkän linjan muusikko Taisto Lunkka.

Lue lisää Esa Niemisen kipparoiman Lea Lavenin, Marion Rungin, Markku Aron ja Kai Hyttisen Yhdessä-konserttikiertueesta, joka starttaa Kotkan Satama Areenalta 29. joulukuuta, ja jatkuu ympäri Suomen aina maaliskuun loppupuolelle 2024 asti. Lea Lavenin kaikki esiintymiset löytyvät ohjelmatoimisto Gramofonin nettisivuilta.

Tina Salminen - julkaisut 2022-23


Vauhdikas Tina Salminen hyppäsi suuriin saappaisiin, kun syksyksi 2022 sai yllättäin laulettavakseen Antti Tuiskun aikoinaan levyttämän hittisäveltäjä Markku Impiön koskettavan Ensimmäisen kerran, selvisi haasteesta enemmän kuin kunnialla – ja heti perään halusi vielä kääntää kappaleen myös ruotsiksi. Näin syntyi kautta aikain ensimmäinen minkään Markku Impiön sävellyksen levytys toisella kotimaisella; För den första gången.


Nälkä kasvoi syödessä – niin kuin sanotaan – ja keväällä 2023 ilmestynyt Tina Salmisen toinen Tahdittamo-kappale perustui hänen itse itsestään kirjoittamaan omaan tarinaansa ja henkilökohtaiseen laulutekstiin, jonka antoi suurelle yleisölle vielä tuntemattoman säveltäjänimen, Leo Laakson, sävellettäväksi. Ja lopputulos ”Pidät mut raiteilla” oli aivan mieletön, monilta vuosikymmeniltä inspiraationsa ammentanut aito bailubiisi, jota Tina Salmisen nimeä kantava show-kokoonpano alkoi esittää bilekeikoillaan.

Paraisilla syntynyt ja Ruotsin Boråsissa pienenä koululaisena asunut turkulainen viihteen ja kulttuurin monitaitaja, esiintyjä, laulaja ja näyttelijä, esittäytyy ”Pidät mut raiteilla” -julkaisulla tekijänä, jolta voidaan odottaa paljon. Kuuntele vaikka ”Pidät mut raiteilla” myös ruotsiksi – ”Du håller mig på rätt spår”!

Tina Salmisen molemmat Tahdittamo-julkaisut kummallakin kielellä on kuunneltavissa YouTubessa ja Spotifyssa.
Reija KortetVuosi 2022 toi naantalilaiselle Reija Kortet’ille ansaitun pääsyn Syksyn Sävelen finaaliin – ja sijoituksen hienosti kilpailun kymmenen parhaan joukossa.

On ollut melkein ihme, että Reija ei 25-vuotisen levytysuransa aikana vielä ollut julkaissut yhtään joululaulua. Hän oli kuitenkin vuosikausia pitänyt pöytälaakikossaan käsin kirjoittamaansa tarinaa joulun tunteesta, ja miettinyt, että kun aika on sopiva, se pitää kirjoitaa lauluksi ja levyttää.

Reijan koskettavan tarinan kirjoitti valmiiksi Lea Lavenin tuoreen Kuin muuttolinnut -hitin tekstittäjä, kempeleläinen runoilija-sanoittaja Eva Kaakinen, ja sävelsi turkulainen Jaakko Lehtinen. Tähdittämön julkaiseman ”Mistä löytää joulun tunteen” -kappaleen sovittaja Tuomas Riihimäki soittaa levyllä lähes 100-vuotiasta flyygeliä ja niin ikään Syksyn Sävelen finaalista tuttu nuori Rufus Långbacka selloa. Turun Mikaelinseurakunnan maineikkaan Aboa Gospel -kuoron taitavat jäsenet tuovat Reija Kortet’in joululaulu-uutuuteen täysin uniikin tunnelman!

Ylivieskasta kotoisin olevan Reija Kortet’in iskelmäura alkoi 90-lopun lopulla, ja hänen 2000-luvun kahden esimmäisen vuosikymmen julkaisut on koottu Sirpaleita 2005-2022 -kokoelmalle. Syksyn Sävelen 2022 finaalissa Reija Kortet nähtiin ja kuultiin 80-vuotisjuhliaan viettäneen Jukka Kuoppamäen hienolla rakkauslaululla ”Vain me kaksi”. Vuoden 2023 keinuva kesäbiisi ”Ikuinen kesä” oli niin ikään maestro Kuoppamäen uusi sävellys ja sanoitus nimenomaan Reijalle ja hänen tanssikeikoille.

Reija Kortet esittää uutta, koskettavaa joululauluaan joulun alla Kauneimmissa Joululauluissa kirkoissa sekä joulukonserteissa ja -tapahtumissa. Päivitetyt esiintymistiedot Viihdeohjelmien nettisivuilla.


 

Inka

Inka Auhagenin ja Ari Lohenojan yhteistyö juontaa juurensa runsaan 25 vuoden taakse, jolloin Inkan albumi ”Tomua tuulessa” (Sony Music) näki päivänvalon. Inkan hieno musiikillinen tarina on saanut jatkoa nyt 2020-luvulla, kun hänen omiin sävellyksiinsä ja sanoituksiinsa ensimmäisellä Tähdittämö-julkaisulla puhalsi tuoreita sovituksellisia ideoita äänittäjä ja tuotantovelho Severi Peura. Inkan viimeisin äänite on kesällä 2022 ilmestynyt ”Neljäs aamu”. 

Uutta Inkaa on luvassa taas vuonna 2024. Sitä odotellessa voit kuunnella Neljättä aamuja sekä Inkan vanhempia, tuttuja biisejä Spotifyssa.


 

Reija Kortet

Maria Grönroos/Studio Liikkuva

Tina Salminen

Valokuvaaja Jussi Vierimaa